Засоби захисту для голови: безпека та комфорт

0

Потреба в спеціальних головних уборах, які захищають від ударів, актуальна для будівельників, електромонтерів, вантажників, рятувальників тощо. Також захист голови та обличчя необхідний електрозварювальникам.

Захисні головні убори: функції та особливості

Засоби індивідуального захисту голови допомагають вберегтися від ряду небезпек. Найпростіші з них це каскетки з натуральних матеріалів з додатковими опціями. У них передбачені вентиляційні отвори, м’яка підкладка, регуляція розміру та довгий козирок, який захищає очі та обличчя від сонця. 

Одним із найпоширеніших головних уборів спеціального призначення є каски. Вони мають такі особливості:

  • виготовляються з легких, але міцних матеріалів: поліпропілену, полікарбонату, фібергласу або ABC пластику;

  • обладнані внутрішнім регульованим пасом, який дає можливість більш точно підігнати каску по розміру голови;

  • надійно закріплюються на голові за допомогою затискача або механізму регулювання;

  • наявність вентиляційних отворів для запобігання перегріву;

  • доповнені додатковими зовнішніми щитками для захисту обличчя.

Каски є обов’язковим аксесуаром на будівельних майданчиках, лісозаготівельних ділянках, що передбачено стандартами безпеки. Вони захищають від ударів та травм, від можливого падіння важких предметів чи інструментів з вищого рівня споруди, а також під час втрати рівноваги самим будівельником. Крім цього каски захищають голову від сонця, дощу, бризок та пилу. Часто в них передбачена можливість доповнення навушниками чи окулярами. Для захисту шиї призначені конструкції з подовженим виступом у потиличній ділянці.

Важливою функцією спеціальних головних уборів є захист від можливого ураження електричним струмом. Такі каски виготовляють з діелектричного пластику, що має ізоляційні властивості та стійкий проти змінного струму. Ступінь зношування матеріалу показує спеціальний індикатор. 

Для безпеки в цих аксесуарах не передбачені вентиляційні отвори, але завдяки низькопрофільній конструкції повітря може вільно циркулювати навколо голови. Це гарантує комфортність перебування у масці навіть при високій температурі повітря. 

Маски для зварювальників: види та призначення

Зварювальні маски необхідні для захисту очей та обличчя від шкідливого випромінювання, що виникає в процесі роботи зварювального апарата. Також вони захищають від іскор та бризок. 

Основний функціональний елемент маски — це світлофільтр. Залежно від його конструкції захисні аксесуари діляться на три види:

  • стандартний варіант з фіксованим фільтром;

  • маска з підйомним фільтром;

  • хамелеон з фільтром-автоматом.

Традиційний варіант маски відрізняється простою у використанні та доступною ціною, але вона не підходить для зварювальних робіт у промислових масштабах. 

gallery-image

Наявність підйомного фільтру дозволяє не знімати захисний аксесуар, коли необхідно тимчасово переключитися на інший вид робіт. Навіть при піднятому світлофільтрі захист очей залишається активним, тому можна різати метал чи видаляти шлак.

Найсучасніша та найефективніша модель зварювальної маски оснащена фільтром, який реагує на зміну інтенсивності освітлення, автоматично змінюючи ступінь затемнення. В масці-хамелеоні можна виконувати різні види робіт, отримуючи максимальний захист очей. 

Надійні засоби індивідуального захисту голови, обличчя та органів зору можна придбати в магазині Consafety. Наша продукція виготовлена з високоякісних матеріалів з використанням сучасних технологій.