Чому українські переселенці у Німеччині не спішать до праці?

0

Незважаючи на висловлення влади щодо того, що переселенців практично змушують шукати роботу, німці виявляють високий рівень терпимості до українців. За офіційними даними міністра праці та соціальних питань Хубертуса Хайля, в Німеччині працює лише чверть українських переселенців. В інших країнах Європи цей показник у два-три рази вищий. Наприклад, в Данії знайшли роботу 78% українських переселенців, у Чехії – 66%, у Польщі – 65%, а в Нідерландах – 50%.

Однією з ключових причин такого становища, за словами німецьких експертів, є значна фінансова підтримка з боку держави. У Німеччині дорослі українці отримують стандартну соціальну допомогу в розмірі 563 євро, а діти – від 357 до 471 євро, залежно від віку. При цьому в інших європейських країнах допомога значно скромніша, коливаючись від 66 до 200 євро.

Плани багатьох українців зазнали змін після двох років життя в еміграції. Спроби навчити німецьку мову і знайти роботу стали для багатьох викликом. Наприклад, Марія, яка працювала бухгалтером в Україні, зараз зізнається, що не може уявити повернення до 8-годинного робочого дня. Інша переселенка, Світлана, яка прибула до Німеччини через рік після початку війни, також не може пристосуватися до нового життя і планує залишитися «вічним студентом», отримуючи регулярні виплати та маючи можливість відвідувати Україну щомісяця.