Геополітичні ігри: маневри Росії на майданчику мирних переговорів

0

Заявления Росії про якби зацікавленість у мирних переговорах є ймовірними намаганнями використовувати її для того, аби спонукати Захід піти на поступки щодо українського суверенітету і територіальної цілісності, вважають в Інституті вивчення війни.

Російська Федерація намагається заважати міжнародній підтримці України шляхом маніпуляцій на переговорних майданчиках, запропонованих Китаєм і Туреччиною для вирішення конфлікту. Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни у щоденному звіті за 3 березня.

2 березня у Москві зустрілися заступник міністра закордонних справ РФ Михайло Галузін і спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей, щоб обговорити бажання Китаю сприяти мирним переговорам між Росією та Україною. Обидва політики зауважили, що «неможливо» обговорити вирішення в Україні без участі РФ та без інтересів країни у сфері безпеки. Також вони зазначили, що якби західні та українські «ультиматуми» і «формати діалогу» лише «шкодять перспективам вирішення і не можуть бути основою».

Аналітики розповіли, що очікується, що після зустрічі у РФ Лі Хуей відвідає Україну та інші країни ЄС. Тоді як міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан 3 березня під час Дипломатичного форуму в Анталії сказав, що країна сподівається, що переговори про припинення вогню в Україні «розпочнуться найближчим часом». Також Туреччина вважає, що «обидві сторони досягли межі» того, чого ті можуть досягти військовими засобами.

Нещодавно президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган наголосив, що країна готова надати інший переговорний майданчик для України та Росії після того, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров публічно від нього відмовився 1 березня.