Генерал Залужний: Перспектива виходу з глухого кута в українській війні

0

Ситуація на фронті українсько-російської війни зараз є предметом серйозної турботи для Головнокомандувача Збройних сил України, генерала Валерія Залужного. У своєму інтерв’ю для журналу «The Economist», він поділився своєю думкою, що ситуація зайшла у глухий кут і порівняв її з подіями Першої світової війни.

Контрнаступ України

За останні п’ять місяців контрнаступу України вдалося просунутися лише на 17 кілометрів, тоді як Росія веде війну навколо Бахмута на сході протягом десяти місяців. Генерал Залужний наголосив на тому, що жодна зі сторін не може просуватися вперед, оскільки вони мають подібний рівень технологічного оснащення.

Порівняння з Першою світовою війною

Головнокомандувач ЗСУ вважає, що ситуація нагадує події Першої світової війни, коли конфлікт досяг рівня технологій, який вводить обидві сторони в глухий кут. За його словами, можливого глибокого і красивого прориву не передбачається.

Потреба в технологічному стрибку

За думкою генерала Залужного, для виходу з глухого кута необхідний потужний технологічний стрибок. Проте, хід контрнаступу не виправдав сподівань Заходу, який розраховував на те, що Україна зможе продемонструвати неможливість перемоги війни та змусити Росію сісти за стіл переговорів.

Реальність російської війни

Генерал Залужний визнав, що його попередні очікування щодо можливості зупинити Росію, знекровивши її війська, виявилися помилковими. Росія зазнала значних втрат, але це не зупинило війну через її особливу історичну спадковість та орієнтацію на досвід Першої і Другої світових воєн.

Розблокування потенціалу

За умовами війни армія України мала б просуватися набагато швидше, ніж це відбувається зараз. Головнокомандувач розчарований тим, як сучасні сенсори і високоточна зброя роблять поле бою максимально прозорим та вразливим.

Пошук вирішення

Генерал Залужний намагався змінити ситуацію шляхом змін у командному складі та переплануванні дій, але це не принесло бажаного результату. Тоді він надав завдання своїм підлеглим знайти книгу, яку він колись бачив під час навчання в військовій академії. Ця книга, названа «Прорив укріплених ліній оборони», опублікована в 1941 році радянським генерал-майором П. С. Смирновим, аналізувала битви Першої світової війни.

Генерал Залужний вважає, що сучасна ситуація на фронті вимагає нового технологічного рішення, аналогічного тому, як порох змінив обличчя воєнного конфлікту. Це вимагає інновацій та стратегічного підходу для виходу з глухого кута і завершення конфлікту