Газові колонки: основні переваги та особливості функціонування

0

Газова колонка — це нагрівач води, що діє завдяки застосуванню природного або скрапленого газу. Її встановлюють у житлових будинках, квартирах або гуртожитках без гарячого водопостачання. Купити газову колонку в Україні можна в багатьох спеціалізованих магазинах, включно з Aqua-Life.

Як влаштована і як діє газова колонка?

Такі прилади можна вибрати різних видів і потужностей. Вибір колонки залежить від потреб домовласника і його фінансових можливостей. Встановлення такого приладу стане вигідним рішенням у тих регіонах, у яких доступний природний газ. Адже його економічна ефективність вигідніша порівняно з електричним бойлером. Газові колонки з каталогів більшості виробників складаються з корпусу, труби газової подачі, пальника, нагрівального елемента, системи циркуляції води і регулятора температури. Тип розпалювання може бути п’єзо, електричним або гідротурбінним, що спрацьовує в момент увімкнення водопроводу. Безпека забезпечується датчиками виявлення витоку газу, що здійснюють вимкнення пальника в разі виявлення навіть найнезначнішої несправності. 

gallery-image

Принцип дії

 Сучасні газові колонки купити в інтернет-магазині або стаціонарній торговій точці можна з різним дизайном. Але працюють вони в основному таким чином:

  • Надходження газу. Він подається по трубі в колонку від центрального газопроводу або балона і спалюється в пальнику.

  • Система запалювання. П’єзо- та електрозапальнички спрацьовують під час увімкнення колонки, а турбінні моделі — під час подачі води. 

  • Теплообмінник. Це система зі спіральною або трубчастою конструкцією, що пропускає і нагріває воду.

  • Вихід гарячої води. Вона надходить у крани, ванну, душ, виконуючи функції гарячого водопостачання.

gallery-image

Основні види 

Існує безліч модифікацій таких пристроїв, що відрізняються за дизайном, монтажем і функціонуванням. Але в основному можна купити газові колонки таких видів:

  • Проточні. У них нагрівання води відбувається прямо під час протікання через колонку. Це компактні пристрої, в яких немає об’ємного бака для акумулювання нагрітої води. Такі колонки забезпечують безперервний потік гарячої води, яка нагрівається так довго, як це необхідно. 

  • Накопичувальні. Вони оснащені баком, що зберігає нагріту воду. У міру її використання резервуар поповнюється. А для нагріву остиглої води колонка знову вмикається. Такі пристрої прийнятні для користувачів, які витрачають найбільші обсяги нагрітої води.

  • Електронні. Такі колонки діють під управлінням електронних ланцюгів. З їхньою допомогою підтримується задана температура, необхідна витрата води, актуальна потужність. Для цього прилад оснащений дисплеєм і кнопками. Таким чином зручніше контролювати нагрів води.

  • Модульні. Ці колонки монтуються або в систему опалення, або в гарячий водопровід. Таким чином здійснюється обслуговування одночасно декількох точок. Через них гаряча вода надходить у точки споживання. Насамперед це ванна, раковини, душ.

Правила експлуатації

Важливо правильно вибрати та замовити газову колонку. На сайті інтернет-магазину Aqua-Life вам допоможуть знайти прилад відповідно до ваших потреб. Також вас ознайомлять із правилами його безпечної експлуатації та порядком обслуговування. До них належать:

  1. Встановлення в добре провітрюваному приміщенні.

  2. Підключення до газопроводу з дотриманням усіх норм.

  3. Перед увімкненням перевірте, чи немає запаху газу і, чи відкритий кран.

  4. Важливо, щоб полум’я було рівномірним і мало синє забарвлення.

  5. Через кнопку управління потрібно встановити оптимальну температуру нагрівання.

  6. Не можна залишати колонку що працює без нагляду, а після нагрівання слід вимикати.

  7. Перевіряйте справність датчика чадного газу в приміщенні з газовою колонкою.

  8. Здійснюйте техобслуговування колонки відповідно до рекомендацій виробника.

  9. Ремонт газової колонки довіряйте тільки спеціалісту газової служби.